Mediwiet

Mediwiet wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als medicijn om de symptomen van bepaalde aandoeningen te verminderen. Medische wiet / mediwiet is cannabis die door een patiënt verkregen wordt op doktersvoorschrift om te gebruiken als medicatie. In de volksmond wordt medische wiet ‘mediwiet’ genoemd.Het woord ‘mediwiet’ werd in 1994 door Wernard Bruining in de Nederlandse taal geïntroduceerd. Wernard organiseerde een netwerk van 50 coffeeshops die tegen inkoopprijs (zonder winstoogmerk) cannabis verkochten aan mensen met een medische indicatie. Tegenwoordig richt Wernard zich met zijn stichting op het helpen van mensen bij hun medisch gebruik van cannabis.

Mediwiet in de vorm van een tinctuur

De meest bekende gebruiksmethode van mediwiet is het roken van een joint. Het inhaleren middels een joint is efficiënt genoeg om de werkzame stoffen van cannabis in het lichaam te krijgen, maar niet gezond. Bovendien blaast men door mediwiet te roken circa 60-80% van de werkzame stof weer ongebruikt uit. Daarnaast wordt men van het roken van een joint ‘high’, wat niet altijd als prettig wordt ervaren. Een alternatief voor het roken van een joint kan zijn: de cannabistinctuur. Met een cannabistinctuur gebruik je 100% van de werkzame stof die 3-5 uur werkzaam blijft. Tegenwoordig wint het gebruik van cannabistincturen mondiaal per dag meer aan populariteit. Zo schieten in Amerika cannabisapotheken die cannabistincturen verkopen als paddenstoelen uit de grond. De staat Californië alleen al telt circa 550.000 mediwietgebruikers. Deze worden bevoorraad door circa 2100 Californische apotheken.

mediwiet

Wernard richt zich ook op het gebruik van cannabistincturen (o.a. mediwietolie en cannabidiol-olie). Een tinctuur is een extract van de cannabisplant getrokken uit een mengsel van water en alcohol. Waarom mediwiet(olie)? Wernard stelt dat een medicijn slechts goed werkt bij 50% een populatie. Bij 25% van deze populatie werkt een medicijn minder. Bij de laatste 25% werkt het niet. Deze laatste groep is niet te helpen met de reguliere geneeswijzen, bij deze groep kan mediwietolie wellicht uitkomst bieden. Ook bij het gebruik van mediwietolie geldt namelijk dat het bij 50% van de mensen werkt en bij de andere 50% minder tot niet.

Mediwiet