Mediwiet in Amerika

Mediwiet in Amerika

In 1970 registreerde de VS cannabis onder de Controlled Substances Act als een harddrug, net als heroïne. De drug zou ernstig verslavend zijn en geen medicinale waarde hebben. Dat vindt tegenwoordig niet iedereen. In Amerika staan (anno 2016) 23 staten van de 50 staten toe dat patiënten mediwiet kweken of kopen als hun arts erachter staat. Californië neemt daarin het voortouw.

Veel patiënten hebben aarzelingen om iets illegaals te gebruiken. Velen denken dat men van mediwiet naar harddrug zal afglijden. De patiënten voelen zich ergens nog schuldig, omdat een deel van de maatschappij het veroordeelt. Bepaalde Amerikaanse patiënten verhuizen zelfs naar Californië, omdat mediwietgebruik daar niet verboden is. Dankzij mediwiet kunnen zij daar een normaal leven leiden (zonder spanning en pijn). Door het gebruik van mediwiet kunnen zij hun gebruikelijke medicatie afbouwen wat hun nieren en lever spaart. De patiënten geven zelf aan dat het geen wondermiddel is, maar dat het zeker het proberen waard is.

Het ontstaan van het mediwiet in Californië

Het Californische mediwietbeleid ontstond in de tijd van de aidsuitbraak in de jaren ’90. Dermatoloog Marc Conant uit San Francisco is een befaamde aidswetenschapper. Sinds 1981 vecht hij in de frontlinie tegen aids. Chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken. De patiënten konden hun medicijnen niet binnenhouden. De patiënten vroegen Marc Conant of hij wist dat marihuana dat voorkomt. Het had zelfs meer goede kanten. Het verlicht de pijn, wekt de eetlust op en de patiënten ontdekten dat het roken van mediwiet meer opleverde dan elk andere medicijn dat ze voorgeschreven kregen.

Greg Scott, één van Conants patiënten kreeg in 1987 te horen dat hij HIV-positief was. Zijn gezondheid holde achteruit. In 1993 zat hij in stadium 4 en had hij aids. Hij was terminaal ziek. Het enige wat ze hem konden bieden was AZT. Dat werkte niet goed. Op een gegeven ogenblik woog hij nog maar 55 kilo. Hij kreeg een soort anorexia bekend als het HIV Wasting Syndrome. Dat was de reden dat hij cannabis ging roken. Cannabis wekt de eetlust op, je krijgt er vreetbuien van. Hij kwam aan en intussen werden er nieuwe middelen ontwikkeld. Greg stelt dat hij vroegtijdig dood zou zijn gegaan als hij geen mediwiet had gerookt om op gewicht te blijven.

In 1996 ratificeerde Californië Verdrag 215, een staatswet die  het gebruik van mediwiet toelaat. Met een verwijzing van zijn/haar arts mag de patiënt zelf mediwiet kweken of kopen. De cannabusiness nam een grote vlucht. Net als op andere producten wordt er btw op geheven die de economie van Californië verstevigt. Californië heeft zo’n 550.000 mediwietgebruikers die bevoorraad worden door zo’n 2100 apotheken en coöperaties. Dat overtreft alle Starbucks, McDonalds en 7-Eleven gemakswinkels tezamen.

Dat is erg fijn voor de mediwietpatiënten. Zo ook voor Juliet Hopper. Ze gaat naar het Harborside Health Center in Oakland, heeft last van aanvallen van fybromyalgie en gebruikt mediwiet met meer CBD (de werkzame stof cannabinoide, afgekort: CBD). Patiënten hebben bij het Hardborside Health Center de keuze uit 100 cannabisproducten waaronder verschillende soorten mediwietolie. Voor 3 gram is men tussen de 30 en 60 dollar kwijt. Harborside bedient 38.000 patiënten. Harborside heeft een waterdicht systeem ontwikkeld dat de patiënt beschermt tegen de illegale markt. Dat lukt ze alleen door aan mensen te leveren die aantoonbaar medicinaal wiet gebruiken en door mediwiet te betrekken van mensen die ook mediwiet gebruiken en meewerken in hun collectief. Geregistreerde patiënten mogen cannabis kweken en dat aan Harborside verkopen. In een aparte ruimte wordt de kwaliteit gecontroleerd die nodig is voor medicinaal gebruik.

Sinds 15 jaar is er een medische revolutie gaande in de VS. Artsen bevelen mediwiet aan voor van alles… van kanker tot stress. Critici zeggen dat het systeem wordt misbruikt door genotsgebruikers die een ziekte uitbuiten om de wet te omzeilen. Apothekers werken legaal, maar kunnen toch vervolgd worden daar cannabis bij federale wet verboden is. Het conflict tussen staat en overheid veroorzaakt ook problemen voor mediwietpatiënten. Ze kunnen immers niet naar een staat gaan waar mediwiet niet wordt toegestaan. Men loopt dan het risico om zonder medicijnen te komen zitten. Net als in Californië is er in Nederland dus een gedoogzone tussen legaal en illegaal en zo blijft het nog wel even…